Yangın eğitimi belgesi alabilmek için hoş geldiniz. İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile birlikte bir işyerinde yangın önleme, koruma ve tahliyenin yanı sıra yangınla mücadele noktasında gerekli donanıma sahip, yeterli sayıda eğitimli kişinin görevlendirilmesi zorunlu kılınmıştır. Bu durumda işverenin yangın çıkma ihtimaline karşılık lazım olan malzemeleri sağlaması, konuya ilişkin yangın eğitimi almış kişi ya da kişilerin kurumda bulunması, ayrıca tatbikat yapılması gerekmektedir. Türlü nedenlerden dolayı çıkan yangınında çeşitleri arasında patlama ve yavaş yanma yer almaktadır. Yeşil alan olarak görülen ormanları kısmen yakan orman yangınları haberlere konu olmaktadır. Yalnızca ormanlar değil bazen yerleşim yerleri de yangından etkilenmekte, insanlar evsiz kalabilmektedir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için bireylerin bulundukları her ortamda dikkatli olması önem arz etmektedir.

yangin egitimi

Çalışma hayatında yapılan birçok düzenleme ile beraber iş güvenliği de artırılmış durumdadır. Özellikle yangın işyerlerinde sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Bunun önlenebilmesi veya yangın oluştuğu anda doğru müdahalenin gerçekleştirilebilmesi için yangın eğitimi belgesi alınması gerekmektedir.

Yüksek risk içeren işyerleri çalışanlarına öncelikli olarak yangın eğitimi aldırmakta ve bu eğitimin sonunda sınava tabi tutarak bir belge edinmelerini sağlamaktadır. Bu eğitimin içeriğinde verilen bütün ayrıntılar sayesinde çalışanlar iş yerinde oluşabilecek herhangi bir yangında işin ilerlemesini engelleyebilecek bilgiye sahip olmaktadır.

Bu da hem iş yerinin güvenliği hem de orada çalışan insanların sağlığı açısından oldukça önemli bir adımı oluşturmaktadır. Yangın eğitiminin verilmesi ve belgenin alınması yasal bir zorunluluktur. Bütün işletmeler bu ayrıntıya dikkat etmelidir.

Yangın Eğitiminde Neler Anlatılır?

Yangın eğitimi belgesi artık birçok işyerlerinde zorunlu hale gelmiştir. Yangın eğitiminde neler anlatılır şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yangınlar ve çıkış nedenleri ile ilgili bilgi verilir
  • Yangın tüplerinin çeşitleri ve nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgiler verilir.
  • Yangın söndürücü türleri ve bunların kullanımı ile ilgili bilgiler verilir.
  • İş yerinde oluşabilecek olası bir yangında tehlikeli olan kısımlarla ilgili ayrıntılar anlatılır.
  • Acil durum ekibinin nasıl bir çalışma sistemi izlediği anlatılır.
  • İşyerinin tahliyesi ve tahliye sırasında yapılacak olan bütün adımlar anlatılır.
  • En sonunda da uygulamalı yangın söndürme eğitimi verilir.

Yangın Eğitimi Belgesi Nasıl Alınır?

Yangın eğitimi belgesi nasıl alınır sorusuna cevap olarak ise öncelikli olarak eğitim almanız gerekir diyebiliriz. Eğitimin ardından bu eğitimle ilgili bir sınava tabii olursunuz. Sınav sırasında Milli Eğitim Bakanlığından görevlendirilmiş kişiler başınızda bulunmaktadır.

Sınavı istenen düzeyde geçmenizin ardından Milli Eğitim Bakanlığı onaylı yangın eğitimi belgeniz bulunur. İşyerlerinin yangın Eğitimi Belgesi almamış işçilerin çalıştırılması ciddi bir problem olarak karşınıza çıkabilir.

 Yangın eğitimi belgesi zorunlu olduğu için iş yerleri ve orada çalışan işçiler eğer yangın eğitimi belgesine sahip değillerse bu konu ile ilgili ciddi cezalara çarptırılabilir. Sizler de kurumumuz ile iletişime geçerek yangın eğitimi belgesinin alınma aşamaları ve diğer bütün bilgileri öğrenebilirsiniz.